Jajka faszerowane sałatką z szynki i papryki

Na szczęście okres złej sławy jajek już minął. Dziś dietetycy zalecają częste ich jedzenie. A można z nich stworzyć wiele pysznych potraw!

Pozostały farsz możesz wykorzystać do kanapek
Pozostały farsz możesz wykorzystać do kanapek123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag szynki wędzonej
  • 8 jaj
  • papryka czerwona
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • 10 dag parmezanu
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 liście sałaty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Jaja włóż do zimnej wody i gotuj 10 minut od zagotowania się wody. Wystudź, obierz, cztery przekrój na pół, wyjmij z nich żółtka. Wyjęte żółtka i pozostałe jajka, szynkę, paprykę, rzodkiewki pokrój. Dodaj majonez, parmezan, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

2. Powstałą masę przekładaj do przygotowanych połówek jajek, posyp posiekanym koperkiem. Układaj na liściach sałaty. Jeśli pozostał Ci farsz, możesz użyć go jako pasty do pieczywa.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas