Jajko sadzone na zapiekanym szpinaku, z fetą

Smaczny i pożywny posiłek

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku w liściach (ew. mrożonego)
  • 100 g fety
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła (+ masło do wysmarowania kokilek)
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

1. Umyj liście szpinaku, odetnij grube końce. Osusz. 

2. Na patelni rozpuść masło, wrzuć posiekany czosnek. Gdy aromat się uwolni, wrzuć liście szpinaku, zamieszaj. 

3. Podsmażaj szpinak, aż zmięknie, 3-5 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i gałką. Dodaj pokruszoną fetę i starannie wymieszaj, aż liście połączą się z kremowym serem. 

4. Kokilki wysmaruj masłem, piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. 5 Do każdej kokilki nałóż porcję szpinaku, zrób w nim wgłębienie, wbij jajko. Wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż żółtko się zetnie (ok. 8 minut). Nasza rada: Do dania podawaj czosnkowe grzanki skropione oliwą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje