Jajko w papryce
Propozycja smakowitego śniadania na ciepło. Jajka zapiekane w papryce powstają i znikają (z talerzy) w mgnieniu oka.
Pożywne i sycące śniadanie123RF/PICSEL
1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Papryki myjemy, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne.
3. Wykładamy papryki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 min.
4. Wyjmujemy podpieczone papryki, wnętrze każdej połówki oprószamy przyprawami, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę i posiekany szczypiorek, następnie do każdej z połówek wbijamy surowe jajko.
5. Tak przygotowane papryki zapiekamy ok. 15-20 min., aż białka się zetną. Po wyjęciu obsypujemy je zieleniną (ew. ponownie doprawiamy).