Jajko w szklance

Wytworne, lekkie i szybkie - takie jest śniadanie z jajkami po wiedeńsku w roli głównej. Najprościej mówiąc, to jajka w szklance. Podobno danie to wcale nie wywodzi się z Wiednia, ale z Polski. Swoją nazwę zawdzięcza elegancji, do której pretenduje.

- Przygotowujemy rondelek z wodą. Do szklanki wbijamy jajko, lekko solimy i wstawiamy do rondelka, tak żeby woda sięgała do połowy szklanki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne. Przed podaniem oprószamy obficie pieprzem - oto pomysł na jajka po wiedeńsku zaczerpnięty z książki "Gotuj z Rodzinką.pl", z pomysłami kulinarnymi, które inspirowane są słynną serialową rodziną Boskich.

Reklama

Co ważne, szklankę należy wstawić do podgrzanej wody, ale nie do wrzącej, żeby szklanka nie pękła w dłoni. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje