Jak podawać gotowe obiadki?

Wiele mam kupuje dla swoich pociech dania w słoiczkach i innych pojemnikach. Wybór jest coraz większy, więc warto poznać zasady przygotowywania takich posiłków.

Jeśli masz podgrzewacz do butelek i słoików, zastosuj się do instrukcji i zalecanego czasu przygotowywania obiadku.
Jeśli masz podgrzewacz do butelek i słoików, zastosuj się do instrukcji i zalecanego czasu przygotowywania obiadku. 123RF/PICSEL

Czy to możliwe, by danie ze słoiczka, tubki albo pudełka było równie smaczne oraz pełnowartościowe jak to przygotowane samodzielnie przez mamę? Jak najbardziej. Taki obiadek musi być jednak dostosowany do wieku dziecka i odpowiednio podany maluszkowi.

Bardzo istotne jest także, w jaki sposób przechowujemy go po otwarciu. Oto najważniejsze wskazówki przygotowane przez nas razem z dietetykiem, dr inż. Anną Stolarczyk.

Dla maluszka i juniora

Wybierając gotowe dania dla dziecka, przede wszystkim bierz pod uwagę jego wiek (odpowiednia informacja znajduje się na etykiecie). Ich skład, wartość kaloryczna i stopień rozdrobnienia są bowiem dostosowane do potrzeb żywieniowych brzdąca na określonym etapie rozwoju. Także porcje w opakowaniach różnią się w zależności od wieku malucha. Serwujemy zdrowe danie Podstawową kwestią jest właściwe podgrzanie kupionego obiadku.

W zależności od tego, czy zdecydujesz się na słoiczek, tubkę czy pudełko, masz różne możliwości przygotowania jedzenia dla dziecka - piszemy o tym na stronie obok. Jeśli zaś szkrab nie zje całego posiłku, możesz resztę podać mu później, ale tylko wtedy, gdy nie karmiłaś smyka bezpośrednio z opakowania (bakterie i enzymy, które dostają się wraz ze śliną do jedzenia, szybko je psują). Resztę porcji trzeba przechować w lodówce, maksymalnie do 48 godzin po otwarciu obiadku. Później nie nadaje się już on do zjedzenia przez maluszka.

Szklane słoiczki

Cieszą się dużą popularnością. Podpowiadamy, jak podgrzewać ich zawartość, żeby zachować cenne składniki.

● Postaw na gazie rondelek z wodą. Podgrzewaj ją, aż będzie ciepła, a następnie wstaw do niej otwarty słoiczek (powinien być zakryty do połowy wodą). Cały czas mieszając, podgrzewaj danie. Nie doprowadzaj go do wrzenia!

● Jeśli masz podgrzewacz do butelek i słoików, zastosuj się do instrukcji i zalecanego czasu przygotowywania obiadku.

● Możesz również podgrzać posiłek w mikrofalówce. Rób to przez minutę-półtorej, w zależności od tego, jak duży jest słoiczek. Zanim podasz smykowi danie, starannie je wymieszaj, żeby twój szkrab się nie poparzył.

● Przełóż porcję obiadku do garnuszka i podgrzewaj ją powoli, przez cały czas mieszając łyżeczką, żeby się nie przypaliła.

Zakręcane tubki

Z tubki łatwo wycisnąć zawartość, dziecko może też jeść z niej bezpośrednio. A jak przygotować ciepły posiłek?

● Nie podgrzewaj takiego obiadku w kuchence mikrofalowej. Możesz zrobić to w kąpieli wodnej, wyciskając zawartość np. do miseczki (patrz: Słoiczki). Zanim zaproponujesz swojemu brzdącowi danie, wymieszaj je bardzo dokładnie i sprawdź temperaturę produktu.

Plastikowe pudełka

Tak pakowane obiadki są przeznaczone dla dzieci w wieku 1-3 lata. W jaki sposób najlepiej serwować je szkrabowi?

● Wlej wodę do rondelka i doprowadź ją do wrzenia. Wyłącz gaz i włóż pudełko do wody. Po pięciu minutach wyjmij je i zdejmij z niego folię. Podawaj, kiedy danie przestygnie.

● W kuchence mikrofalowej: nakłuj widelcem folię, która przykrywa pojemnik. Ogrzewaj produkt przez ok. minutę przy mocy 450 Watt (średni lub dolny poziom). Pamiętaj, że posiłek nie może być za ciepły.

Jednorazowe saszetki

Łatwo je otworzyć dzięki specjalnym nacięciom na opakowaniu. Obiadek można przygotować na dwa sposoby.

● Wyjmij zawartość opakowania do miseczki i podgrzej ją w kąpieli wodnej. Następnie podaj danie smykowi.

● Całe, zamknięte opakowanie możesz też podgrzać w kąpieli wodnej. Następnie ostudź je przez chwilę, wyjmij zawartość saszetki i wymieszaj. Podawaj, gdy danie nie będzie już gorące.

Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Tekst: Maria Skrzypek

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas