Jak przechowywać żywność?

Artykuły spożywcze przechowywane w odpowiedni sposób na długo zachowają swoją świeżość i dobry smak. I co najważniejsze, nie zaszkodzą naszemu zdrowiu - mówi Martyna Skibniewska dietetyk, specjalista ds. żywienia.

Chleb, ale także suche wypieki, np. ciasto drożdżowe, trzymaj w chlebaku. Wcześniej włóż je do torby papierowej. Pieczywo możesz też schować do lodówki, ale nie wkładaj go do torby foliowej!

Reklama

Jeśli trzymasz w lodówce aromatyczne potrawy, zawiń je w folię aluminiową. Nie przepuszcza ona zapachów, ale też powietrza! Dlatego nie stosuj jej bezpośrednio np. na wędliny. Najpierw owiń je w pergamin.

Jajek nie myj przed umieszczeniem ich w lodówce, bo zostaną przez to pozbawione ochronnej warstwy, która zapobiega przedostawaniu się do ich środka drobnoustrojów.

Egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki nie wymagają trzymania w lodówce – w takich warunkach wręcz tracą wartości odżywcze. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, przechowuj w temp. pokojowej.

Większość żywności (zwłaszcza mięsa, wędliny, jajka, nabiał i gotowe dania) należy trzymać w lodówce. Ugotowane potrawy powinny w ciągu dwóch godzin od przyrządzenia znaleźć się w lodówce. Nie przechowuj ich dłużej niż 2–3 dni.

Produkty przetworzone muszą być umieszczone nad surowymi. W przeciwnym razie te gotowe mogłyby się zanieczyścić (np. sokiem z surowego mięsa). A to prosta droga do zatrucia pokarmowego!

Zarówno przetwory, jak i produkty sypkie (najlepiej przechowywać je w słoikach) powinny być schowane do szafki, do której nie ma dostępu światło. Wybierz więc taką, która ma drzwiczki zrobione z płyty, a nie np. ze szkła.

Sery, twarogi oraz sałatki najlepiej jest przechowywać w zamykanych, plastikowych pojemnikach. Ustaw je w lodówce na środkowej półce.

Ekspresowe porady

W folię aluminiową nie zawijaj kwaśnych potraw – mogą wejść w reakcję z opakowaniem.

Produkty szybciej się psują, jeśli są położone blisko siebie lub nałożone jeden na drugi. Nie wkładaj też do lodówki zbyt dużo jedzenia – mała przestrzeń między artykułami zaburza przepływ powietrza i prowa dzi do podwyższenia temperatury. Do szuflady na dole lodówki (panuje tam temp. ok. 10 st.) schowaj warzywa i owoce. Najpierw je umyj i dobrze osusz.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: produkty | martyna | sery | chleb | ZAR

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje