Jak przygotować obiad w 10 minut?

Ostatnie pociągnięcia - i gotowe: Cynthia Bader właśnie przygotowała dwanaście dań w dwie godziny. Jej sekret? Kuchnia, w której wszystko, czego potrzebowała, czekało przygotowane na jej przybycie.

Cynthia Bader, klientka "prep kitchen": "To tak, jakby pomagał mi zastępca szefa kuchni, który wcześniej przygotował składniki, pokroił w kostkę i podsmażył warzywa, pokroił mięso? Czuję się, jakbym miała kuchennego pomocnika, a jednocześnie wciąż zostaje dla mnie najfajniejsza część tej roboty."

Reklama

Mieszaj, odmierzaj, marynuj - po prostu stosuj się do przepisu. A teraz najlepsza wiadomość: kiedy skończysz, nie musisz myć naczyń! Instytucje typu "prep kitchen", takie jak ta w Alexandrii w amerykańskim stanie Virginia, powstają z myślą o zapracowanych kobietach, które bez tej pomocy nie miałyby szans serwować bliskim zdrowych, domowych posiłków.

"Uwielbiam gotować, ale z uwagi na moją pracę nie mam czasu ani nawet głowy do tego, żeby planować i zastanawiać się: jakich składników potrzebuję? Jakiego mięsa? Jakich warzyw? Każdego dnia zadawałam sobie pytanie: co my zjemy dzisiaj na obiad?!" - mówi Cynthia Bader, klientka "prep kitchen".

Jedyne, czego wymaga się od klientów "prep kitchens", to wybranie ze strony internetowej potraw, które chcą przygotować. Ugotowanie dania dla sześciu osób kosztuje około 25 dolarów.

Menu w "prep kitchens" zmienia się co miesiąc, co jest bardzo istotne dla Beverly i jej bliskich.

"Gdybym gotowała w domu, na stole lądowałyby te same potrawy, tydzień po tygodniu.- tłumaczy

Po przyjściu do domu Cynthia po prostu wstawia naczynie z potrawą do piekarnika. Po chwili posiłek jest gotowy do podania. Dzisiaj jej rodzina będzie delektować się pasta Comodoro - daniem, które przygotowała zaledwie w 10 minut.

Tłum. Katarzyna Kasińska na podst. AFP

Dowiedz się więcej na temat: obiad

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje