Jak przyrządzić domowe bułeczki

Masz ochotę na chrupiące bułeczki pełne zdrowych ziaren? Upiecz je sama, to nie jest trudne!

Rozpocznij od przesiania przez gęste sitko mąki pszennej. To bardzo ważny zabieg, który napowietrzy mąkę  i sprawi, że ciasto będzie pulchne. Dopiero później przygotuj zaczyn z drożdży, ciepłej wody oraz mąki i odstaw go do wyrośnięcia.

Reklama

Wyrabianie

Na koniec do ciasta wsyp ziarenka lub pestki i zamieszaj. Jeśli jest ono za gęste, wlej jeszcze odrobinę wody. Naczynie nakryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2 godz. ciasto ponownie zagnieć, aby usunąć nadmiar gazów.

Wyrastanie

Kiedy zaczyn wyrośnie, wsyp resztę podanej w przepisie mąki, dolej ciepłą (nie gorącą!) wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Im dłużej będziesz to robić, tym piękniej potem wyrośnie! Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, dolej stopione masło.

Bardzo zdrowe dodatki

Do ciasta na bułeczki możesz dodać siemię lniane, sezam, mak, pestki dyni lub słonecznika, a nawet... suszone igiełki rozmarynu!

Pieczenie

Bułeczki najlepiej jest piec w natłuszczonych i posypanych mąką foremkach. Nałóż do nich małe porcje ciasta (do połowy wysokości). Wierzchy posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami (np. dynią, sezamem, makiem). Kiedy bułeczki ponownie wyrosną, piecz je 25 minut w temp. 180 st.

Pycha dodatek!

Domowe bułeczki zyskają wyjątkowy smak, gdy podasz je z masełkiem ziołowo-czosnkowym.

Ekspresowe rady

Podczas pieczenia drożdżowych bułeczek nie otwieraj piekarnika. Bułeczki pękają? Zmniejsz temperaturę o 20 st.!

Drzwiczki uchyl dopiero, gdy bułki ładnie się zrumienią i wyłączysz piekarnik. Bułeczki wyjmij po 15 minutach.

Gorące bułki przenieś na kratkę i pozostaw je, by całkiem wystygły. Bułki przechowuj w papierowej torbie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: bułeczki | pieczenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje