Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Zwróć uwagę na to oznaczenie

Nieświeże jajka są prawdziwym utrapieniem w kuchni - to właśnie przez nie możemy popsuć danie czy ciasto. Jak sprawdzić świeżość jajek? Istnieje kilka sposób, jednak o najszybszym i najprostszym wie niewiele osób. Wystarczy przyjrzeć się oznaczeniom.

Świeże jajka są chropowate i matowe, powinny być też pokryte brązowym nalotem, a nawet piórami
Świeże jajka są chropowate i matowe, powinny być też pokryte brązowym nalotem, a nawet piórami123RF/PICSEL

Jajka oznaczane są od lat jako te, które pochodzą z chowu klatkowego, ściółkowego, wolnego wybiegu czy ekologicznego - wszyscy wiemy, co oznaczają cyfry, którymi oznaczone jest jajko. Niewiele osób wie jednak, że istnieje jeszcze inna kategoryzacja jajek - na klasę A, B oraz C.

Jak sprawdzić świeżość jajek? Spójrz na oznaczenie

W przypadku jajek klasy A mamy gwarancję świeżości. Nie mogą one być myte ani czyszczone przed dotarciem do sklepu, nie mają też uszkodzonych skorupek. Wymagania wobec nich są surowe i precyzyjnie opisane: żółtko musi być słabo widoczne podczas prześwietlania, zarodek nie może być rozwinięty, wysokość komory powietrznej nie może przekroczyć 6 milimetrów. Jajko powinno być też pozbawione obcych zapachów.

Jajka klasy B są tzw. jajkami utrwalonymi. Mogą być przybrudzone, ale nie wolno im mieć naruszonej skorupki. Z kolei jajka klasy C są jajami niesortowanymi, które stosowane są wyłącznie w przemyśle.

Do sprzedaży detalicznej dopuszcza się wyłącznie jajka klasy A - one mają popularne oznaczenie złożone z ciągu liter i cyfr. Jajka klasy B również są oznaczone, ale odróżnia je to, że na skorupce widnieje także litera B. Jajka klasy C natomiast nie mają oznaczeń oprócz pieczątki z literą C w kółku. Mimo że w sklepach trafimy zawsze na jajka klasy A o takiej kategoryzacji warto wiedzieć - czasem zdarza nam się kupować jajka z innego źródła jak na przykład targowisko czy prosto od dostawcy.

Co w wypadku gdy jajka kupione bezpośrednio od producenta nie mają żadnych oznaczeń? Nie oznacza to od razu złamania przepisów - jeśli producent prowadzi gospodarstwo, na którym ma do 50 kur niosek i sprzedaje jajka wyłącznie na terenie swojego powiatu oraz powiatów sąsiednich, jest zwolniony z obowiązku znakowania jajek. Musi jednak w swoim miejscu sprzedaży udostępnić informację o nazwie i adresie gospodarstwa lub imię, nazwisko i adres producenta.

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Oto znane sposoby

Jeśli mimo wszystko nie jesteś pewny, czy jajka są świeże, czy nie, zastosuj jeden z popularnych testów, które w prosty sposób sprawdzą świeżość jajka. Jednym ze sposobów jest przyjrzenie się skorupce. Jeśli jest świecąca i gładka, należy zachować ostrożność. Świeże jajka mają najczęściej skorupkę chropowatą i matową, a także delikatny brązowy osad lub nawet pojedyncze pióra. Oznacza to, że nie były myte, a więc nie została z nich usunięta warstwa ochronna.

Możesz także rozbić jajko. Jeśli jest zepsute, będzie mieć odrażający zapach siarkowodoru, który poczujesz natychmiast. Oznaką zepsutego jajka jest także sytuacja, gdy żółtko i białko rozchodzą się i rozlewają, zamiast ściśle przylegać.

* * *
Przeczytaj też:

Jajka na śniadanie na trzy sposoby! To samo zdrowie

"Koktajl amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu!

Jak wykorzystać wodę po ugotowaniu jajek? Nigdy jej nie wylewaj!

Czy wszystkie owoce są zdrowe? Na co warto zwrócić uwagęInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas