Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?

To zdarza się w każdym domu. Chleb z poprzedniego dnia jest jeszcze na tyle dobry, że nie chcemy go wyrzucać, ale do kanapek najchętniej użylibyśmy pachnącego pieczywa prosto z piekarni. Co robić w takiej sytuacji? Marnować żywność i pieniądze, wyrzucając dobry chleb, czy katować się jedząc niesmaczne posiłki?

Reklama

I z takiej, wydawałby się patowej sytuacji, jest wyjście. Chleb, który stracił pierwszą świeżość, można wykorzystać przygotowując pyszne puddingi i zapiekanki. To pozwoli nam zaoszczędzić czas i pieniądze oraz poznać nowe wspaniałe dania.

Zapiekanka z chleba i cukinii z mozzarellą

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 6 kromek chleba
  • Sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • 250 g sera mozzarella
  • 100 g parmezanu
  • 1 żółtko
  • 400 g śmietany

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, rozgnieść. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć kromki wraz ząbkiem czosnku, posolić, zdjąć. Cukinie lekko obsmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry. 75 g parmezanu, żółtko i śmietanę wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Cukinie, kromki, pomidory i mozzarellę układać na przemian w żaroodpornym naczyniu. Polać przygotowaną zalewą i dodać resztę parmezanu. Zapiekać w 225 st. C przez 20 minut.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje