Jak zrobić domowy majonez

Sprawdzony przepis!

Prawdziwy majonez swój niezrównany smak zawdzięcza dobrym składnikom i odrobinie... cierpliwości. Oto sprawdzony przepis.

Reklama

1. Jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej, ogrzane do temperatury pokojowej, sparz wrzątkiem. Wbij je do wyższej miski, dodaj 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki dobrego białego octu winnego oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki zacznij powoli ubijać. Cały czas miksując dodawaj malutkimi porcjami 350 ml oleju delikatnego w smaku, np. słonecznikowego.

2. Jeśli chcesz zrobić gęstszy majonez, dodaj trochę więcej oleju. Ubijaj, aż masa będzie jasna, puszysta i odpowiednio gęsta.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje