Jak zrobić idealny suflet

Suflet to potrawa, która budzi często blady strach nie tylko wśród domowych kucharzy, lecz także profesjonalnych szefów kuchni. Ale spokojnie, raz prawidłowo przygotowany, z pysznym finałem na talerzu, sprawi, że obawa zniknie na zawsze.

Suflet
Suflet123RF/PICSEL

Suflet kojarzy się głównie z deserem, ale kiedy dodamy ser lub warzywa, stanie się pikantnym smakołykiem. Przygotowując go, należy trzymać się gramatury składników, kolejności przygotowywania, właściwej temperatury w piecu, a co najważniejsze – suflet podajemy od razu!

Najlepiej wychodzi w odpowiednich porcelanowych foremkach. Pod warunkiem że zostaną dokładnie wysmarowane masłem. Nawet najmniejszy kawałek nieposmarowanej foremki może spowodować, że ciasto w tym miejscu stanie i... po suflecie.

Przetestuj, zanim podasz

Przy pierwszych próbach, zanim poczęstujemy rodzinę lub znajomych, zróbmy test z łyżką. Kiedy nasz wypiek będzie wyglądał na gotowy (wyrośnięty i rumiany), wstawiamy łyżkę trzonkiem do środka. Jeżeli łyżka opada bardzo powoli – możemy być pewni, że wszystko poszło, jak trzeba.

Jeżeli łyżka opadnie szybko lub w ogóle – to, niestety, trzeba przygotować kolejny suflet. Po latach prób przygotowuję już suflet na oko. Rozbijam białka, dodaję cukier, szczyptę soli, składnik, który ma dominować, i wlewam ciasto do foremek, wstawiam do piekarnika. Na 8-12 minut, zależy, jaki środek chcę mieć – mniej czy bardziej wilgotny.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas