Jak zrobić kandyzowaną skórkę?

Zima to czas gdy na stołach królują pomarańcze i mandarynki. Po ich zjedzeniu zostają skórki, które zwykle lądują w koszu. A szkoda, bo można z nich zrobić doskonały dodatek do ciast i deserów.

Taka skórka to idealny dodatek do ciasta
Taka skórka to idealny dodatek do ciasta123RF/PICSEL

Hmm... jak pachnie... A co? A sernik ze skórką pomarańczową! Tego popularnego dodatku, wykorzystywanego do świątecznych wypieków, wcale nie musisz kupować w sklepie.

Możesz samodzielnie wykonać go w domu, wykorzystując skórki, które pozostaną po zjedzeniu pomarańczy.

Do zrobienia kandyzowanej skórki wystarczy skórka z 3 pomarańczy, szklanka cukru, szklanka wody i niewielki słoik.

Skórkę pokrój w kwadraciki. Wodę z cukrem zagotuj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj skórkę i gotuj, aż woda odparuje, a skórka stanie się miękka. Następnie wyjmij skórkę i wysusz ją. Wysuszoną przesyp do słoiczka i szczelnie zamknij.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas