Jambalaya

Ciekawa potrawa, która powstała z połączenia m.in. kuchni hiszpańskiej (jej krewna to paella) i francuskiej

Składniki:

  • 2 szkl. ryżu
  • 20 dag krewetek, np. mroż.
  • 30 dag wędzonego kurczaka
  • 2 pomidory (świeże lub z puszki)
  • żółta papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion
  • sos tabasco
  • tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz
  • olej

Reklama

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzej olej, włóż posiekane cebule, paprykę pokrojoną w paski, posiekany czosnek. Przysmaż z ziołami. Dosyp ryż, podsmażaj z warzywami, aż zrobi się szklisty.

2 Dodaj pomidory, rozgniatając je łyżką. Zalej bulionem. Dodaj pokrojonego kurczaka, dopraw. Na wierzch połóż zamrożone krewetki. Dopraw sosem tabasco i zapiekaj pod przykryciem 20-30 min w piekarniku w temp. 200ºC. Jambalayę podaj w naczyniu (lub naczyniach), w którym się zapiekała.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje