Jarskie pierogi z pieczarkami

Idealne również na Wigilię!

Składniki:

  • 75 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule,
  • 1 czerwona papryka
  • 2 korniszony
  • olej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Reklama

Przygotowanie:

1.       Mąkę utrzyj  z  roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrób  gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Zmielone ziemniaki zagnieć z ciastem, solą i ponownie odstaw, aż podwoi swą objętość.

2.       Pieczarki oczyść, np. mokrą ściereczką. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj podsmaż z grzybami na oleju. Dopraw do smaku. Z papryki wytnij pestki i pokrój drobno, podobnie jak korniszony. Wymieszaj z pieczarkami i serem.

3.       Ciasto rozwałkuj. Szklanką zanurzoną w mące wytnij kółka. Nałóż po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklej, dociskając brzegi widelcem. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze 2-3 minuty.

Szukasz świątecznych przepisów? Znajdziesz je w naszym raporcie!

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje