Jarzynowy garneczek z klopsikami

Delikatne pożywne danie świetne też dla dzieci.

Czas przyrządzenia: przygotowanie 45 minut, gotowanie 40 minut
Składniki dla: 5-6

Składniki

  • włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por)
  • ok. 300 g ziemniaków
  • mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną fasolą) czy kalafiorem
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • sól morska
  • opcjonalnie: kilka łyżek makaronu
  • olej
  • koperek do podania

Składniki na pulpeciki

  • 500 g mięsa miel. z indyka lub kurczaka
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz

1. Mięso włóż do miski. Dodaj jajko, bułkę, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Wyrób i odstaw. Włoszczyznę i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój.

Reklama

2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć warzywa (pokrojone i z mieszanki). Chwilę duś. Zalej zimną wodą. Posól, dołóż liście laur. i ziele, gotuj na małym ogniu do miękkości.

3. Gdy warzywa się gotują, uformuj pulpeciki. Możesz je krótko obgotować we wrzącej, osolonej wodzie lub obsmażyć na oleju. Gotowe pulpeciki dodaj go garnka z warzywami. Możesz dodać też makaron. Nakryj i gotuj chwilę razem. Danie podaj z posiekanym koperkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje