Jesień - czas na ciepłe posiłki

Jesienią powinniśmy jeść przede wszystkim ciepłe posiłki, które warto wzbogacić o rozgrzewające przyprawy m.in. cynamon, imbir, kurkumę czy paprykę chili - przekonuje w rozmowie z PAP Life dr Agnieszka Białek-Dratwa ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Kiszona kapusta to istna witaminowa bomba. Jedz ją teraz jak najczęściej.
Kiszona kapusta to istna witaminowa bomba. Jedz ją teraz jak najczęściej.123RF/PICSEL

- Dobrze jest zacząć dzień od ciepłego śniadania na przykład owsianki czy jajecznicy z warzywami takimi jak cebula, pomidory, cukinia. Nie można też zapomnieć o rozgrzewających zupach warzywnych - podkreśla dietetyk.

Tego nie może zabraknąć w twojej jesiennej kuchni

- Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma czy papryka chili na stałe powinny zagościć w jesienno-zimowym menu. Do potraw można też dodawać czosnek i cebulę, ponieważ zawierają substancje o właściwościach bakteriobójczych, takich jak allicyna - dodaje Białek-Dratwa.

- Do diety warto dołączyć warzywa i owoce, które zawierają dużo witaminy C. Wzmacnia ona nasz organizm i pomaga w walce z przeziębieniem. Można, więc pić sok z czarnego bzu, malin lub żurawiny - radzi ekspert.

Te warzywa są jesienią najważniejsze

Na pierwsze objawy wyziębienia dobry jest kubek gorącej czekolady z ponad 70 proc. zawartością kakao. - Jeśli dodamy do niego przyprawy takie jak imbir, cynamon, gałkę muszkatołową czy nawet paprykę chili to powstanie świetny deser, który nas rozgrzeje, a przy okazji dostarczy dużo wartościowych substancji, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie - podkreśla dietetyk.

Choć jesienią i zimą trudno o świeże warzywa i owoce, dobrym zamiennikiem są te mrożone. Oprócz nich warto też jeść warzywa korzenne m.in. marchewkę, pietruszkę, seler czy nazywaną "bombą witaminową" kiszoną kapustę.


PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas