Jesienna sałatka

Lekka, pożywna, a przy tym sycąca

Czas przyrządzenia: przygotowanie 15 min + gotowanie 5-7 min + pieczenie ok. 45 min
Składniki dla: 6

Składniki

  • po 2 papryki i marchewki
  • po 2 buraczki i małe cukinie
  • 50-60 dag miąższu dyni
  • po kilka liści różnych sałat: rukoli, roszponki, radicchio
  • 20 dag sera feta
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do polania warzyw

Sposób przygotowania

1. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki pokrój na cząstki. Marchewki obierz, potnij w słupki. Buraczki obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Od każdej cukinii odetnij końce, a resztę potnij na kawałki. Miąższ dyni oczyść,pokrój na cząstki. 
2. Wszystkie warzywa oprósz solą oraz ziołami prowansalskimi. Skrop olejem. Dynie smaż 5-7 minut na patelni grillowej. Pozostałe jarzyny ułóż na blasze. Piecz ok. 45 minut w temp. 190 st.
3. Ocet wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu. Dolej oliwę i ubij na jednolity sos winegret. Liście sałat dokładnieopłucz i osusz. 
4. Usmażoną dynię wymieszaj z upieczonymi warzywami oraz sałatą. Polej sosem. Sałatkę posyp pokruszonym serem feta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje