Jesienne menu: wiejski obiad

W jesienny weekend zaproś gości na pyszny obiad i zaproponuj dania w rustykalnym stylu.

Proste i pożywne potrawy wykorzystujące dary jesieni doskonale sprawdzą się w chłodniejsze dni. Taki obiad możesz przygotować podczas weekendowego wypadu na wieś. Jeżeli nie masz możliwości ruszyć się z miasta, zaaranżuj otoczenie: ozdobne dynie, suche bukiety, kosze pełne dojrzałych, gruszek...

Reklama

Składniki na 6-8 porcji:
- 1,75 - 2 kg pieczeni wieprzowej,
- sól, pieprz,
- pęczek włoszczyzny,
- 1 łyżka miodu,
- 500 ml bulionu,
- 2-3 łyżeczki maki ziemniaczanej,
- 2 łyżki żurawiny

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Skórkę naciąć w romby, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na blasze i piec 2 godziny w 175 st. C. Włoszczyznę pokroić i po 10 min. Ułożyć obok mięsa. Miód zmieszać z łyżką wody i po 2 godzinach skropić pieczeń. Podnieść temperaturę do 225 st. C i włączyć funkcję grill, aby powstała chrupiąca skórka.. Gotową pieczeń zdjąć z blachy i trzy mać w cieple. Do pozostałego na blasze sosu wlać bulion, wymieszać, przecedzić i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie zagęścić tym sos. Dodać żurawinę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Pieczeń pokroić i podawać z sosem.

Czas przygotowania: 135 minut
Jedna porcja zawiera: 2400 kJ/573 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje