Jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

Jesienią dynia króluje w kuchni na okrągło! Jej delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i ostrych. Wśród jesiennych smaków dyniowe dania to klasyki, które już na stałe zagościły na naszych stołach. Wciąż jednak możemy odkrywać ją na nowo, komponując nowe, zaskakujące przepisy.

Składniki

  • 400 g dyni, drobno startej
  • 200 g twarożku np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem np. kanapkowo-sernikowym i jajkami a następnie dodawać stopniowo mąkę. Ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.

Reklama


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje