Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

To deser prawdziwie jesienny: pyszny, o pięknym, jabłkowo-cynamonowym zapachu. Jabłka zamknięte w skorupce z kruchego ciasta mogą być pysznym podwieczorkiem na jesienne popołudnie.

Na ogół jabłka w cieście są pieczone w cieście drożdżowym. Odmianą tego smacznego deseru będą jabłka w kruchym cieście, z dodatkiem czekolady.

Reklama

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy: 1/2 kg mąki, kostkę margaryny, 5 żółtek, 15 dag cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki śmietany (na ciasto), 6-7 niedużych jabłek, łyżeczkę cynamonu, 6 kostek gorzkiej czekolady, cukier puder.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek wymieszanych z cukrem i cukrem waniliowym i śmietany zagniatamy szybko kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ostrym nożem wycinamy gniazda nasienne. Każde jabłko obsypujemy obficie po wierzchu cynamonem. Do środka każdego jabłka wkładamy kostkę gorzkiej czekolady.

Na koniec jabłka oklejamy dokładnie kruchym ciastem tak, aby z każdego powstała kulka. Warstwa ciasta na jabłku nie powinna być zbyt gruba. Jabłka układamy na blasze, na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Upieczone jabłka posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Znakomicie smakują zarówna na ciepło, jak i na zimno.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje