Jesienny kociołek

Rozgrzewa i syci

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 50 dag kiełbasy
  • 10-12 małych pomidorków
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. cydru
  • 1 łyżka ostrej pasty ajwar
  • 6 kuleczek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kapustę poszatkuj na średnią grubość. Zalej ją wrzątkiem i krótko zagotuj. Odcedź, wlej cydr, dodaj ziele i listki laurowe, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem.

2. Cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Wrzuć razem na patelnię i zeszklij na łyżeczce oleju. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę - znakomicie pasuje kiełbasa jałowcowa. Wymieszaj, podsmaż 1-2 minuty i dorzuć do kapusty. Dopraw pastą ajwar, kurkumą i szczyptą pieprzu. Duś kolejne 30 minut. 

3. Papryki umyj, osusz i ew. wytnij pestki. Pokrój na paseczki. Dołóż do bigosu. Zwiększ ogień i gotuj bez przykrycia przez kilka minut. Ważne, by papryka tylko leciutko zmiękła, a nie rozgotowała się. W tym czasie umyj pomidorki i przekrój je na połówki. Przesmaż je przez 1 minutę na oleju i dodaj do bigosu. Delikatnie wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba posolić - kiełbasa powinna nadać wystarczającego smaku. Wyjmij ziele i listki laurowe. Podawaj posypane natką, z kromką pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje