Jogurtowiec z amaretto

W sam raz na popołudniowy deser

Składniki

  • 40 dag serka ricotta
  • 40 dag gęstego jogurtu
  • 6 jajek
  • 15 dag gęstej śmietany 30%
  • 15 dag drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dekoracja:
  • 30 dag rozmrożonych śliwek węgierek
  • 4-5 łyżek cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki przesiej, dodaj cukier i proszek. Zagnieć z resztą składników na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Po godzinie rozwałkuj na kształt foremki. Rozmrożone śliwki zagotuj krótko z cukrem, aromatem i kilkoma łyżkami wody.

Reklama

2. Masa: jogurt zmiksuj z serkiem i cukrami, a następnie dodawanymi pojedynczo jajkami. Wlej śmietanę i likier, wymieszaj. Masę przelej do formy z ciastem. Piecz 10 minut w 180°C, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut. Zostaw w piekarniku.

3. Ciasto chłódź przez noc. Przed podaniem udekoruj śliwkami i płatkami migdałów.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje