Kabaczek, król leczo

Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości. Ale kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

Włoski przysmak

Reklama

Kabaczek jest odmianą dyni. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte.

Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i pod koniec lata posiadacze działek często obdarowują znajomych wydłużonymi owocami o wadze nawet do 4 kg. Najlepsze są te o długości ok. 20-25 cm.

Skórka kabaczka jest twarda, ale bez problemu można ją obrać nawet zwykłym nożem. W przekroju owoc przypomina ogórek, jednak jest bardziej mięsisty, zawiera mniej wody. Do spożycia nadaje się masa pozbawiona gniazd nasiennych.

Kabaczek na różne sposoby

To warzywo niskokaloryczne. Warto widzieć, że ma działanie odkwaszające organizm i jest sprzymierzeńcem szybkiej oraz prawidłowej przemiany materii. Kabaczek nie kumuluje metali ciężkich, tak jak np. sałaty. Można go więc jeść na surowo - np. w sałatkach i surówkach, pokrojone w drobną kostkę. Są znakomitym składnikiem letnich zup jarzynowych. Dodatek nawet kawałka kabaczka startego na tarce o grubych oczkach do placków ziemniaczanych doda im lekkości i wyrafinowanego smaku.

Najlepiej jednak kabaczek sprawdza się w postaci duszonej, we wspomnianym już leczo - z dodatkiem kiełbasy i wędzonki lub tylko warzywnym.

Znakomitą potrawą jest kabaczek duszony faszerowany mięsem. Wówczas obrane warzywo kroimy tylko wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne. W powstałe w ten sposób "łodzie' nakładamy dowolny farsz mięsny, ewentualnie polewamy sosem lub posypujemy wiórkami żółtego sera i zapiekamy w piekarniku. Delikatne mięsa duszone z dodatkiem kabaczka to kolejna propozycja. Kabaczka możemy też użyć do zapiekanek.

Ponieważ sam ma delikatny i łagodny smak, lubi towarzystwo warzyw o bardziej wyrazistych smakach - pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, zielonej papryki czy selera naciowego. Lepiej nie zestawiać go z porem czy selerem korzeniowym.

Jak kupować?

Kabaczek ma jeszcze jedną zaletę - jest niedrogi, łatwo dostępny i nie trzeba zużywać od razu całego owocu. Po odcięciu np. połowy, resztę (ze skórką) można przechować kilka dni w lodówce, bez uszczerbku na smaku. Przy kupnie sprawdźmy tylko czy jest twardy i czy odpowiada na stuk w skórkę, która powinna być gładka, lekko lśniąca i bez uszkodzeń.

(JD)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje