Kaczka doskonale upieczona

Ten rodzaj mięsa pojawia się na naszych stołach zwykle z okazji wyjątkowych uroczystości. Kaczka jest jednocześnie wykwintna w smaku oraz łatwa do przygotowania, nawet dla początkujących.

●Mięso kaczki świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia, a ponadto jest lekkostrawne, bogate w białko, potas i witaminy, zwłaszcza z grupy B.

Reklama

● Piekąc kaczkę należy pamiętać, by nie nacierać przyprawami tuszki na zewnątrz. W czasie pieczenia zioła spalą się i mogą nadać jej gorzkawy posmak. Dla najlepszego aromatu oraz smaku kaczkę nacieramy ziołami tylko od środka.

● O smaku kaczki, tak samo jak przyprawy oraz dodatki, decyduje temperatura i czas pieczenia. Ten ostatni powinien być na tyle długi, by kaczka była miękka i soczysta, ale nie przepieczona. Najlepiej piec ją w temperaturze 180°C licząc po godzinie na każdy kilogram mięsa.

●Kaczki podczas pieczenia nie nakłuwamy, aby sprawdzić, czy jest upieczona. Nakłuwanie mięsa podczas pieczenia spowoduje wyciekanie soków z tuszki, przez co może ona utracić swoją soczystość.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje