Kajzerka na 10 sposobów!

Czerstwa bułeczka może się przydać! Wyczarujesz z niej zapiekankę lub grzanki do zupy, dodasz do sałatki lub użyjesz do chrupiącej panierki.

Nie wyrzucaj czerstwej kajzerki, może się przydać!
Nie wyrzucaj czerstwej kajzerki, może się przydać!123RF/PICSEL

Złote tosty na śniadanie

Każda, nawet kilkudniowa kajzerka, może być bazą pysznych grzanek. Kromki opiecz skropione jedynie smakową oliwą (np. czosnkową, bazyliową) lub zrób tosty z serem żółtym (startym lub w plastrach), pomidorem, pieczarkami itp.

Grzanki do zupy

Pieczarkowa, cebulowa, krem z pomidorów lub groszku będą znakomicie smakowały z grzankami z bułki. Pokrój ją na kromki lub w kostkę i opiecz na suchej patelni lub usmaż z oliwą z oliwek na złoto.

Panierka do wielu dań

Kilkudniową bułkę, która zeschła i całkiem stwardniała, możesz zetrzeć na tarce, a następnie opanierować w niej krokiety, mięso (np. kotlety mielone), ugotowane warzywa czy rybę. Po usmażeniu panierka z tartej bułki będzie miała piękny, złoty kolor.

Nadziewana

To znakomity sposób na zużycie kajzerki! Wystarczy skroić górę i wyjąć nieco miąższu ze środka, pokroić go i połączyć z tartym serem i np. pieczarkami, po czym zapiec. Wspaniała ciepła przekąska gotowa!

Składnik sałatki

Małe grzanki z bułki pokrojonej w kostkę idealnie skomponują się z większością sałatek i surówek, zwłaszcza tych na bazie różnych sałat, z pomidorami, drobiem, oliwkami czy serami.

Do zagęszczania sosu, zupy

Jeśli nie lubisz zagęszczać mąką sosów i zup, możesz zamiast niej użyć wczorajszej kajzerki. Dodaj posiekaną kromkę lub dwie, gdy sos lub zupa są prawie gotowe i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.

Bułeczkowe muffinki

Parodniowe kajzerki mogą posłużyć do przyrządzenia wytrawnych muffinek. Pokrój je i rozmocz w mleku z jajkiem (ilość zależy od tego, ile masz bułeczek - powinny wchłonąć płyn). Masę dopraw solą i pieprzem, ew. ziołami. Możesz też dodać np. suszone pomidory, oliwki, zeszkloną cebulę, żółty ser itd. Masę nałóż do natłuszczonych foremek i zapiecz.

Zapiekanka

Kajzerka pokrojona w kostkę może być bazą zapiekanki. Dodatki dobierz według uznania - kawałki bułki wymieszaj ze startym żółtym lub pleśniowym serem, pokrojonymi wędlinami (np. kiełbasą), warzywami (np. posiekaną cebulą). Całość warto zapiec z ulubionym sosem.

Koreczki na imprezę

Z dodatkiem pokrojonej w kostkę wczorajszej bułki można zrobić koreczki. Kawałki kajzerki połącz np. z pokrojonym serem, warzywami, oliwkami i zepnij wykałaczkami. Gotowe!

Do kotletów

Namoczoną czerstwą kajzerkę możesz dodać do kotletów mielonych, pulpetów mięsnych lub rybnych.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas