Kakaowe ciasteczka jaglane

Bezglutenowa słodycz

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki bio oleju kokosowego
  • 5 łyżek kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady + 25 g do posiekania
  • 8 daktyli bez pestek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • szczypta anyżu
  • 50 g mielonego lnu
  • 50 g mąki kokosowej, orzechowej lub słonecznikowej
  • 2 banany

Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy. Wystudzoną zmiksuj na krem z olejem kokosowym i daktylami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj ją do kremu z kaszy i zmiksuj wraz z kakao, cynamonem, anyżem, ziarnkami wanilii, lnem, mąką i rozgniecionymi bananami. Powinno powstać gładkie i lepkie ciasto. Dodaj posiekaną czekoladę (25 g) i wymieszaj.

2. Odstaw ciasto na pół godziny, by lekko zgęstniało. Formuj w dłoniach kulki wielkości orzechów włoskich i układaj – lekko je rozpłaszczając – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C ok. 30 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje