Kakaowe naleśniki gryczane z gruszkami

Bezglutenowe czekoladowe naleśniki w towarzystwie gruszek doprawionych intensywnie pachnącym kardamonem, a wszystko podane z melasą (z karobu, buraków lub trzcinową). Jeżeli nie przepadacie za słodkimi obiadami, zróbcie to danie na deser albo śniadanie.

Kakaowe naleśniki gryczane z gruszkami
Kakaowe naleśniki gryczane z gruszkamimateriały prasowe
Kakaowe naleśniki gryczane z gruszkami
Kakaowe naleśniki gryczane z gruszkamimateriały prasowe

Składniki na około 8 naleśników o średnicy 25 cm:

Na ciasto:
·  1½ szklanki mąki gryczanej
·  4 łyżki dobrej jakości kakao lub karobu
·  2 jajka (oznaczone 0 lub 1)
·  1½ szklanki mleka roślinnego
·  ½ szklanki wody
·  1 łyżka ksylitolu lub adekwatna ilość stewii, zgodna z przelicznikiem podanym na opakowaniu
·  kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Na nadzienie:
· 8 niewielkich gruszek o łącznej wadze 400-450 g
· 1 łyżeczka mielonego kardamonu
· 4 łyżki miodu albo syropu z agawy lub melasy
· melasa do podania -1 łyżka na każdy naleśnik

Mąki mieszamy z kakao, solą i ksylitolem lub stewią.

Wbijamy jajka, mieszamy energicznie trzepaczką, aż składniki się połączą.

Ciągle szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki, wlewamy cienką strużką mleko, a następnie wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odstawiamy je, aby odpoczęło, i przygotowujemy nadzienie.

Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.

Przekładamy je do rondla lub na patelnię, dodajemy kardamon i miód (albo syrop z agawy lub melasę). Dusimy na średnim ogniu, aż zmiękną.

Zielenina na talerzu
Zielenina na talerzumateriały prasowe

Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników, smarujemy ją olejem (za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego).

Wlewamy porcjami ciasto i smażymy niezbyt grube naleśniki.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję gruszek i zwijamy. Podajemy z melasą.

Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek, autorki popularnego bloga kulinarnego o wdzięcznej nazwie "Zielenina". Jej debiut książkowy to jednak nie wykład na temat moralności, a - o ile można w tym przypadku tak napisać - pełnokrwista książka kucharska.

Zmysłowe smaki: Śniadaniowe pancakesInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas