Kalafior pieczony

Kalafior pieczony to fajna odmiana dla tych wszystkich, którzy chcą spożywać więcej warzyw, ale szukają urozmaicenia. Świetny jako dodatek do innego dania, a także jako samodzielna przekąska. Kalafior pieczony jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Kalafior pieczony to zdrowa przekąska i doskonały dodatek do obiadu
Kalafior pieczony to zdrowa przekąska i doskonały dodatek do obiaduINTERIA.PL

Kalafior pieczony - przygotowanie

1. Umytego i oczyszczonego z liści i twardej łodygi kalafiora nacieramy rozpuszczonym masłem lub oliwą, obficie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku.

2. Tak przygotowanego kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.

3. Pieczemy w 180 stopniach, przy grzaniu góra-dół przez 30 minut, następnie ściągamy folię i pieczemy około 1 godziny, aż kalafior zmięknie, jednak wciąż będzie chrupiący.

4. Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę. 

Sprawdź inne nasze przepisy na zdrowe warzywa:

Zobacz także:

Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas