Kalmary w sosie paprykowo-pomidorowym

Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut.

Składniki

  • 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
  • 500 g krążków z kalmarów
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pęk świeżej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy do niej pomidory, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym gazie. Kalmary wrzucamy na oddzielną patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy około 5 minut. W tym czasie do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie gotowe kalmary dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje