Kanapka z boczkiem pieczonym w cydrze

Przepis na kanapkę nie musi być przewidywalny!

Składniki - boczek:

  • 2 kg surowego, nieparzonego boczku ze skórą
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża marchew
  • 1 duża biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 cm korzeń imbiru pokrojonego w plastry
  • 1/2 butelki cydru np. Green Mill

Przygotowanie - boczek:


1. Skórę boczku nacinamy w paski lub kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak, aby nie uszkodzić mięsa. Następnie nacieramy dokładnie mięso mieszanką zmielonych przypraw: goździków, soli, brązowego cukru.

Reklama

2. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni Celcjusza, a w międzyczasie na blasze do pieczenia układamy pociętą na grube kawałki marchew oraz cebulę, obrane ząbki czosnku, plastry obranego imbiru.

3. Na warzywach układamy zamarynowany boczek i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celcjusza przez około 25 min lub do momentu kiedy skórka zbrązowieje. Redukujemy temperaturę do 95 stopni Celcjusza i podlewamy 1 butelką cydru i pieczemy przez kolejne 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy boczek do ostygnięcia.

Pieczone jabłka - składniki:

  • 1/2 winnych jabłek
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka owoców kardamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 butelki cydru

Przygotowanie - jabłka:

1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. Aby jabłka nie ciemniały, podlewamy je cydrem. W moździerzu ucieramy przyprawy: goździki, nasiona kardamonu, sól i dodajemy pozostałe mielone przyprawy. Jabłka wykładamy na blachę do pieczenia, mieszamy z przyprawami, podlewamy cydrem, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza. Pieczemy mieszając co jakiś czas, aż kawałki jabłek zaczną się rozpadać (około 30 min w zależności od gatunku jabłek).

Przygotowanie - kanapka:

2. Na rozkrojonej kromce chleba układamy pokrojony w plastry boczek. Podlewamy delikatnie sosem spod pieczeni, dodajemy pieczone jabłka i ewentualnie listek sałaty. Przykrywamy z góry drugim kawałkiem pieczywa.

INTERIA.PL/Informacja prasowa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje