Kapuśniak

Doskonałe danie na wiosenne przesilenie

Kapuśniak jest doskonały o każdej porze roku
Kapuśniak jest doskonały o każdej porze roku123RF/PICSEL

Boczek pokroić w małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć

pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy.

W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką, przemieszać i połączyć z zupą. Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, podawać oprószoną natką pietruszki.

Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapustaINTERIA.PL
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas