Kapuśniak

30 dkg kwaszonej kapusty, 3 łyżki oleju, 10 dkg cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 serdelki, 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku, burak, 200 ml śmietany, 1,5 litra wody, sól, pieprz, kminek, papryka. Czas przygotowania - ok. 40 minut, z czego 28 min samego gotowania.

Przygotować trzylitrowe naczynie żaroodporne - włożyć do niego posiekaną cebulę i czosnek, dusić w oleju przez 3 minuty. Dodać pokrojoną kapustę kwaszoną, starty na grubej tarce burak, pokrojony na drobną kostkę baleron, przyprawy i wodę. Gotować pod przykryciem 20 minut. W połowie ustawionego czasu obrócić naczynie. Dodać pokrojone serdelki, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem dodać śmietanę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas