Kapusta kiszona ze smażonym ryżem w stylu azjatyckim

Z dodatkiem imbiru.


Składniki:

Reklama

  • 120 g ryżu basmati
  • sól
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 3 kolorowe papryki
  • zielona cebulka
  • 50 g imbiru
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek sosu słodko-kwaśnego

 Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Kapustę osączyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulkę na długie kawałki. Imbir obrać i drobno pokroić. Łyżkę oleju rozgrzać w woku, warzywa smażyć trzy minuty, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. W woku rozgrzać kolejną łyżkę oleju, przesmażyć ryż, dodać imbir, zdjąć. Na silnym ogniu przesmażyć kapustę, dodać przygotowane wcześniej składniki. Doprawić sosami.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal


Dowiedz się więcej na temat: kapusta | ryż | kuchnia azjatycka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje