Kapusta z grzybami

Mazurski przepis na wigilijne danie

Składniki dla: 5 osób

Składniki

  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 5 dag grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków, ale mogą też być podgrzybki)
  • 4–5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2–3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2–3 jagody jałowca
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

1. Suszone grzyby umyj, zalej przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia na 12 godz. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty. Małegrzyby pozostaw w całości, a większe sztuki potnij na spore kawałki. 
2. Kapustę opłucz, osącz, odciśnij. Potnij na kawałki. Przełóż do garnka. Zalej wywarem z gotowania grzybów i taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Cebulę obierz, grubo posiekaj.Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebulę i mieszając usmaż na szklisto. Dodaj do kapusty. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 35 minut bez przykrycia. 
3. Po tym czasie do kapusty dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj jeszcze około 15 m inut. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i, jeśli lubisz, odrobiną mielonego kminku. Podgrzewaj, aż odparuje nadmiar płynu, od czasu do czasu przemieszaj, aby kapusta nie przywarła do dna.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje