Kapusta z marchewką i grzybami

Nowy przepis na bazie kapusty kiszonej.

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 30 dag białej świeżej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 40 dag pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw. Kapustę kiszoną opłucz kilkakrotnie, posiekaj bardzo drobno w kosteczkę. Kapustę świeżą umyj, posiekaj lub zetrzyj na tarce. Cebule obierz, pokrój w kostkę, przysmaż na maśle.

Reklama

2. Do garnka wrzuć kiszoną kapustę, zalej dwiema szklankami wrzątku, dodaj świeżą kapustę, wymieszaj. Grzyby osącz, nie wylewaj wody po nich. Posiekaj grzyby w drobną kostkę, dodaj do kapusty. Zalej wodą z grzybów. Dodaj startą na tarce marchewkę, opłukane i posiekane drobno pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Całość duś godzinę na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Jeśli zbyt szybko wygotuje się woda, dolej nową. Podawaj z chlebem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje