Karkówka w dwóch marynatach

Przepis na doskonałą karkówkę z grilla.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 6 kotletów z karkówki (po ok. 150 g),
- 1 łyżki średnioostrej musztardy,
- 125 g śmietany,
- 3 łyżki octu winnego (białego),
- 2 cebule,
- 2 gałązki tymianku,
- 4 łyżki octu winnego (czerwonego),
- 6 dużych ziemniaków (po ok. 225 g),
- 1 słoik (370 ml. 210 g) czerwonej smażonej papryki,
- 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu,
- sól,
- pieprz,
- 1-2 łyżki oleju,
- 600 g kwaśna śmietanka,
- pietruszka i cytryna do dekoracji,
- folia aluminiowa

Przygotowanie:

Steki umyć i osuszyć. Musztardę wymieszać ze śmietaną i ocetem winnym. 3 kotlety natrzeć tą marynatą. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Tymianek umyć, posiekać i zmieszać z cebulą, dodać ocet winny, wymieszać i marynować pozostałe kotlety (przez minimum 30 minut). Umyte ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec w nagrzanym piekarniku (200 st.C). Na dip: drobno pokroić smażoną paprykę ze słoika. Wymieszać z pieprzem.
Cebulę z kotletów odłożyć na bok. Wszystkie kotlety piec na rozgrzanym grillu obracając przez 12-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę podsmażyć na gorącym oleju na złoty kolor i nałożyć na usmażone kotlety. Ziemniaki wyjąć z folii i obrać ze skórki. Kwaśną śmietankę i mieszankę papryki i pieprzu można albo wymieszać albo nakładać osobno, porcjami na talerz. Dekorować plasterkami cytryny, podawać z ziemniaczkami przybranymi pozostałą papryką.
Czas przygotowania 90 minut
Jedna porcja zawiera 2890 kJ/690 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas