Karkówka w winnej marynacie

Marynata sprawi, że mięso nabierze niezwykłego aromatu.

Składniki:

Reklama

4 kotlety z karkówki  (po ok. 20 dag każdy)

Na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (100 ml)
  • 1 niewielka cebula
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Marynata: ząbki czosnku obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.

Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj.

Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Włóż do miseczki. Zalej przygotowaną marynatą. Przykryj folią. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj. Zamarynowane kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Obróć, posmaruj marynatą. Piecz jeszcze ok. 10 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | cebula

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje