Karmelizowane szalotki

Składniki: 1/4 kostki masła; 20 cebulek szalotek; szklanka białego wytrawnego wina;

1 płaska łyżka brązowego cukru (najlepiej z trzciny cukrowej); 1 łyżeczka octu winnego; szczypta soli.

Reklama

Przyrządzanie:

Rozpuścić masło w rondlu, wrzucić obrane cebulki (w całości) i smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodać sól, zmniejszyć płomień. Smażyć, często mieszając, do czasu kiedy nabiorą złotej barwy. Wlać wino i mieszać, aż płyn wyparuje. Do cebulek dodać brązowy cukier i sól, smażyć jeszcze chwilę. Podawać na ciepło lub zimno. Idealny dodatek do mięs.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wino | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje