Karmelowe słodkości

Odrobina czegoś bardzo słodkiego na pewno poprawi Ci humor!

Gofry z karmelem
Gofry z karmelem123RF/PICSEL

Gofrowa wieża

Sposób przygotowania

1. Żółtka zmiksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, miksując dodaj cukier, połącz obie masy, mieszaj dłuższą chwilę. 

2. Ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz około 3 minuty. Układaj jeden na drugim. Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj, aż ściemnieje. Dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę, zdejmij z ognia, mieszaj. Polej gofry. 

Ciasto przekładane
Ciasto przekładane123RF/PICSEL

Przekładaniec

Sposób przygotowania

1. Do szerokiego garnka lub na patelnię wsyp cukier i rozprowadź po powierzchni. Podgrzewaj na większym ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy, miejscami zacznie się też dymić, ale nie może poczernieć. 

2. Zmniejsz ogień, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodaj śmietankę, wyłącz ogień i mieszaj na jednolitą masę przez ok. pół minuty. Smaruj herbatniki, układaj jeden na drugim, tworząc prostokąty. Wierzch posmaruj kremem czekoladowym, udekoruj listkami mięty.

Jabłka w polewie
Jabłka w polewie123RF/PICSEL

Jabłuszkowe lampiony

Sposób przygotowania

1. Wsyp do garnka cukier i rozsyp go równomiernie na dnie. Wstaw na średni ogień i karmelizuj, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszaj przez potrząśnięcie garnkiem. 

2. Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodaj masło i energicznie mieszaj, by tłuszcz się rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia i wlewaj do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką, aby składniki się połączyły. 

3. Jabłka umyj, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 20 minut w temp. 180°C. Ostudź. Każde jabłko zanurzaj w karmelu, a potem w posiekanych orzechach. Wetknij w karmel rurki, do połowy zanurzone w sosie karmelowym.

Tort z orzechami
Tort z orzechami123RF/PICSEL

Torcik z orzechami

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodając po łyżce cukru, potem żółtka, ubijaj 5 minut. Wsyp powoli mąki i proszek do pieczenia. Ubij. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź, przekrój na trzy blaty. 

2. Mascarpone ubij ze śmietaną, dodaj krem karmelowy, wymieszaj, smaruj blaty. Boki posyp orzechami. Wierzch i herbatniki polej kremem. Dekoruj. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas