Karp a la Darna

1 kg filetów z karpia, 1,5 kg ziemniaków, 200 g wędzonej szynki z tłuszczykiem, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz.

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, zgnieść czosnek. Rozgrzać na patelni masło, zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec czosnek.

Reklama

Spód żaroodpornego naczynia wyłożyć połową szynki, na niej ułożyć połowę ziemniaków, a na nich połowę cebuli z czosnkiem. Na tym położyć filety z karpia, posolić, obficie popieprzyć. Przykryć resztą cebuli z czosnkiem, ziemniakami, na wierzch położyć plastry szynki.

Podlać odrobiną wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż ziemniaki będą miękkie.

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | ryby | karp

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje