Karp po serbsku

Bałkańskie przysmaki.

Składniki:

Reklama

800 g filetów z karpia, dwie cebule, 100g wędzonej słoniny, 800 g ziemniaków, dwie łyżki oleju, dwa pomidory, 2-3 zielone papryki, dwie łyżeczki mąki, szklanka śmietany, łyżka słodkiej papryki w proszku, sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach tak, by pozostały lekko twarde, obrać i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobna kostkę, papryki obrać z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Kawałki karpia ponacinać po bokach, nacięcia naszpikować paseczkami wędzonej słoniny, całość posolić.

Na połowie oleju lekko zrumienić cebulę, zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Znów postawić na ogniu, podlać odrobiną wody, dołożyć pomidory w paprykę, dokładnie dusić.

W drugim naczyniu rozgrzać pozostały olej, obsmażyć na nim kawałki ryby, wyjąć na talerz, na ten sam tłuszcz wrzucić plasterki ziemniaków i nieco je zezłocić. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć ziemniaki, a na nich kawałki ryby. Do garnka z pomidorami i papryką wlać osoloną śmietanę, wymieszaną z mąką, całość zagotować. Powstałym sosem polać rybę z ziemniakami. Żaroodporne naczynie włożyć do gorącego piekarnika i zapiec. Wystarczy pół godziny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje