Karp smażony z masełkiem ziołowym

Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg karpia, 1 szkl. bułki tartej, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sok z 1 cytryny. Na masło ziołowe: 1/4 kostki masła, 4 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, natki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Karpia oczyść, wypatrosz, opłucz i pokrój na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą. Każdą porcję ryby obtocz w mące. Zanurz w roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Rozgrzej olej z dodatkiem łyżki masła. Włóż dzwonka.

Reklama

Smaż na złoty kolor. Rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C (aby ryba „doszła”).

Resztę masła utrzyj. Wymieszaj z ziołami. Dodaj obrane i roztarte ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem. Masełko mocno schłodź. Powycinaj z niego kółka. Ułóż je na rybie. Ozdób wg uznania.

Przygotowanie: 40 min;

Porcja: 240 kcal;

Cena porcji: ok. 3 zł.

Rada eksperta: Aby uniknąć kłopotliwego i czasochłonnego skrobania ryby, najlepiej wybrać karpia z gatunku Lustrzeń. Ma on łuski dosyć duże i łatwe do usunięcia, a do tego jest ich bardzo mało.

Dowiedz się więcej na temat: ceny | rada

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje