Karp z grilla w sosie orzechowym

Składniki na 4 porcji: 1 sprawiony karp, sok z 1 cytryny, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 cebula, mieszanka przypraw do ryb, 2 łyżki masła, sól. Sos: 1 łyżka musztardy sarepskiej, 40 połówek orzechów włoskich, 1 żółtko ugotowane na twardo, oliwa z oliwek, 1 łyżka bułki tartej, 1/2 szklanki octu winnego.

Rybę opłukać, pokroić na dzwonka. Oprószyć solą, obłożyć plasterkami cebuli, zalać winem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Reklama

Karpia wyjąć z marynaty. Ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć przyprawą do ryb. Polać masłem, zawinąć. Opiekać na gorącym grillu około 10-15 minut.

Przygotować sos: orzechy utłuc w moździerzu z odrobiną wody. Żółtko rozetrzeć z oliwą. Ubijając trzepaczką, dolać ocet. Dosypać bułkę tartą i orzechy i odrobinę soli. Dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dowiedz się więcej na temat: ryby | przepisy | gotowanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje