Karp ze śliwkami

Jednym z podstawowych dań wigilijnych jest karp. W nadchodzące święta można zaserwować tę rybę w trochę innym wydaniu - ze śliwkami. Przepisem na "śliwkowego" karpia dzieli się Paweł Kibart, uczestnik II edycji programu "Top Chef".

Jakich składników będziemy potrzebowali? 150 g filetu z karpia, 1/4 bulwy kopru włoskiego, mały pęczek koperku, 50 g śliwek kalifornijskich, sok z cytryny, oliwa z oliwek, cukier do smaku i 100 ml czerwonego wytrawnego wina.

Reklama


"Karpia oczyścić, pokroić na kawałki i osuszyć. Koper włoski bardzo drobno poszatkować, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą, a następnie połączyć wszystko oliwą. Czerwone wino zagotować z pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Śliwki wyjąć, gdy zmiękną. Wino odparować" - objaśnia Paweł Kibart.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje