Karpatka

Jest delikatna, słodka i wyjątkowo sycąca. Warto zrobić karpatkę na deser.

Rozpływa się w ustach
Rozpływa się w ustach 123RF/PICSEL

1. Do gorącej wody wrzucić masło, mieszać, aż się całkiem rozpuści. Wsypać mąkę ze szczyptą soli i energicznie wymieszać. Do ostudzonej masy dodawać, mieszając, po jednym jajka, potem wsypać proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto zyska jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie jednakowe części. Wyłożyć je na blachy. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

2. Zagotować mleko. Jajka roztrzepać z cukrem wanilinowym i proszkiem budyniowym. Powoli wlewać do gorącego mleka. Wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Zmiksować z masą na krem. Upieczone placki przełożyć kremem na wysokość ok. 5 cm. Przed podaniem schłodzić. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas