Karpatka w kilku smakach

Karpatka to jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast, którego kształt przypomina… góry Karpaty. Stąd jego nazwa. Mimo wieloletniej historii, pojawia się coraz więcej wariacji na temat tego zdawałoby się tradycyjnego deseru.

Karpatka z wiśniami
Karpatka z wiśniamimateriały prasowe

Karpatka z wiśniami

Sposób przygotowania

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C (bez termoobiegu). Następnie, dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Po jej ochłodzeniu wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.

Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem kakao, do którego wlewamy rozprowadzony proszek i całość gotujemy przez chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. Do syropu wrzucamy wiśnie i gotujemy je jeszcze przez 5 minut, a następnie studzimy. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy połowę przygotowanego kremu i układamy wiśnie w syropie. Następnie przykrywamy je pozostałym kremem i górną warstwą ciasta. Wierzch karpatki posypujemy kakao. 

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Karpatka z kiwi
Karpatka z kiwimateriały prasowe

Karpatka z musem z kiwi

Sposób przygotowania

Na starcie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C (bez termoobiegu). Dwie blaszki o wymiarach 12 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę. Po jej ostudzeniu wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Całość pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.

Po jej zdjęciu z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie wszystko mieszamy. Masę kiwi wstawiamy na około 20 minut do lodówki tak, aby zgęstniała, mieszając co kilka minut. W tym czasie zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy. W trakcie gotowania wlewamy rozprowadzony proszek i całość jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu, na którym układamy warstwę musu z kiwi i wylewamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta. Posypujemy cukrem pudrem, a następnie wykańczamy pokrojonym w piórka owocem kiwi.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas