Kartoflane krokieciki z kiełbasą

Smakują wszystkim.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • ok. 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag kiełbasy
  • 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Kiełbasę potnij w drobną kosteczkę. 4 jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki, posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem oraz śmietaną. Farsz przypraw solą i pieprzem.

Reklama

2. Masę ziemniaczaną wystudź, potem wymieszaj z obiema mąkami oraz pozostałym jajkiem. Posól, wymieszaj.

3. Z masy uformuj małe placuszki. Na każdy nałóż porcję farszu. Zlep, formując kulki. Obtocz je w bułce tartej. Porcjami wkładaj na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie 15 minut) ze wszystkich stron. Dobrze osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje