Kartoflane krokieciki z kiełbasą
Smakują wszystkim.
Okrągłe krokieciki z ziemniaków123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 jajek
- ok. 10 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag kiełbasy
- 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Kiełbasę potnij w drobną kosteczkę. 4 jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki, posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem oraz śmietaną. Farsz przypraw solą i pieprzem.
2. Masę ziemniaczaną wystudź, potem wymieszaj z obiema mąkami oraz pozostałym jajkiem. Posól, wymieszaj.
3. Z masy uformuj małe placuszki. Na każdy nałóż porcję farszu. Zlep, formując kulki. Obtocz je w bułce tartej. Porcjami wkładaj na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie 15 minut) ze wszystkich stron. Dobrze osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.