Słynna kartoflanka

Aktualizacja

Kartoflanka to popularna i tania zupa - Polacy się nią zajadają. Zupa ziemniaczana pasuje młodym wegetarianom, a jej smak pamiętają też starsze pokolenia. Kartoflanka to jedna z najłatwiejszych zup do przygotowania.

Kartoflanka ze świeżych warzyw łączy pokolenia
Kartoflanka ze świeżych warzyw łączy pokolenia123RF/PICSEL

Kartoflanka - przygotowanie

1. Wyszoruj ziemniaki, pokrój w kostkę. Podobnie postępuj z resztą warzyw.

2. Umieść wszystko w wysokim garnku, zalej 1,5 litra zimnej wody, dodaj liść laurowy.

3. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez kwadrans.

4. Dopraw solą i pieprzem, podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Granola z bananem i jogurtem oraz batoniki kokosowePolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas