Kartoflanka z klopsami

Wyjątkowo sycąca!

Sycąca kartoflanka z klopsami
Sycąca kartoflanka z klopsami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 sporych ziemniaków
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 pietruszka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ew. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1. Ziemniaki, pietruszkę i marchewki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło, podsmaż. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa, jeszcze chwilę smaż. Następnie zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

2. Tosty namocz w wodzie. Mięso wymieszaj z musztardą oraz odciśniętym pieczywem. Wbij jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy mięsnej uformuj kuleczki. Włóż je do zupy, gotuj razem jeszcze ok. 10 minut. Zupę przypraw do smaku. Posyp natką.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas